KATA-s vállalkozóként kaphatsz-e adójóváírást?

Ma Magyarországon az egyik legeterjedtebb vállalkozási forma a KATA-s egyéni vállalkozás, melynek előnyeivel csaknem 400.000 adózó él, ez az adózók egy tetemes szeglete. A KATA-s vállalkozói formai legnagyobb előnye egyben hátrány is, ez pedig a kedvező költségvonzat. Bármennyire is kedvező, nyugdíjcélú adóvisszatérítésre nem ad lehetőséget, pedig aki ezt a vállalkozási profilt választja, sok esetben nem is tudja, hogy egy főállású KATA-s esetében 1 szolgálati év (munka év) csak 0,61 évnek számít. Azaz 40 év kisadózói munka, csak 25 évnek számít. Nyugdíjjáradék szempontjából a havi összeg kevesebb, mint 50.000 Ft lesz. 

Te meg tudnál élni kevesebb, mint havi 50.000 forintból?

Szerencsére a nyugdíjbiztosítás legnagyobb előnye, hogy ez az egyedüli olyan nyugdíjcélú megtakarítási forma, amelynél a szerződő (akinek az adójából visszaigénylünk) és a biztosított (akinek a javára gyűjtünk) eltérhet egymástól, így KATA–s vállalkozók, GYES-en, GYED-en lévők, és külföldön dolgozók is igényelhetik a 20%-os adójóváírást.

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

 Mivel a biztosított (akinek a javára gyűjtünk) és a szerződő személye eltérhet, ezért nem gond, ha a biztosított személy – KATA-s, GYES-en, GYED-en lévő megtakarítani szándékozó ügyfél – nem fizet személyi jövedelemadót (SZJA).

Ebben az esetben ugyanis az adójóváírás igénybevételére be lehet vonni egy különálló szerződő személyt (például egy hozzátartozót), és így az általa befizetett SZJA után már igényelhető a nyugdíjmegtakarításra járó adóvisszatérítés (ami a szerződőnek semmibe nem fog kerülni).

Érdemes azt is tudni, hogy ilyen esetben a biztosított személy is fizetheti a saját számlájáról a nyugdíjbiztosítás havi díját és nem szükséges, hogy a szerződőn keresztül történjenek a befizetések.
Akkor sincs gond, ha a szerződő (akinek az adójából visszaigénylünk) esetleg elveszíti állását, hiszen a szerződő személye megváltoztatható.

Ha biztosítottként attól fél, mi történne, ha megromlik a kapcsolata a szerződő/díjfizetővel, akkor az az egyszerű válasz, hogy semmi. A szerződőnek ugyanis nincs jogköre arra, hogy saját maga részére, idő előtt felvegye a megtakarítást. Kizárólag a biztosított, kaphatja meg az összegyűlt megtakarítást.

Ha szeretnéd tudni, hogyan lehet Neked is Álomnyugdíjad kérd ingyenes kalkulációnkat!