Miért érdemes elkezdenem megtakarítani a nyugdíjas éveimre?

Ha megfordítjuk a kérdést, hogy „miért nem érdemes elkezdenem megtakarítani a nyugdíjas éveimről?”, vajon mit tudna felhozni ellene?

A viccet félretéve tényleg számos oka van annak, hogy miért érdemes elkezdenie már korán a nyugdíjas évekről gondoskodni, melyről kisebb regényt is lehetne írni, most mégis megpróbáljuk néhány fontosabb gondolatban összeszedni ezeket.

1.       Nagymamáink tanítását megfogadva, mindig érdemes a jövedelmünk egy részét rögtön a beérkezést követően félretenni, hogy a későbbi nagyobb kiadások ne okozzanak pénzügyi nehézséget, amiatt ne kelljen hitel, vagy kölcsön felvenni.

2.       Sajnos Magyarországon a várható nyugdíjjáradékok összege évről-évre egyre kevesebb aktív korunkban keresett nettó munkabérünkhöz képest, ami közel sem biztos, hogy elegendő lesz életünk leghosszabb szabadságolására, amikor még szeretnénk a hobbinknak élni, utazgatni vagy támogatni a gyermekeinket, unokáinkat, hogy csak pár példát említsünk az egészségügyi kiadásokat nem is számolva. Sőt, nem beszélve a magyar kkv-k foglalkoztatási valóságáról, a minimálbéres borítékos rendszerről. A minimálbér után, minimál nyugdíj is várható.

3.       Magyarországon életbe lépett a kötelező szülőtartás törvénye. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az államtól kapott nyugdíjunk nem elég a megélhetésünk fedezésére, az állam kötelezheti a gyermekeinket, unokáinkat arra, hogy saját és gyermekeik megélhetésének biztosítása mellett, a mi anyagi terheinket is ők finanszírozzák egy olyan világban, ahol egyre nehezebb boldogulni a fiatalabb generációknak. Amennyiben nem tudják megfelelően biztosítani a nyugdíjas énünk számára a megélhetést, pénzbeli büntetésben, vagy durvább esetekben börtönbüntetésre is ítélhetik gyermekünket, csak azért, mert mi nem gondoskodtunk saját nyugdíjunkról.

4.       Mindannyian emlékszünk még arra, amikor az állam felszámolta a magánnyugdíjpénztár intézményét, így az öregségi nyugdíj egyik pillére megszűnt, ezután kizárólag az államra hagyatkozhatunk. Abban az esetben, ha hajlandóak vagyunk saját pénzügyi erőforrásainkból építeni magunknak egy pillért a nyugdíjmegtakarítások igénybevételével, melyre a befizetések után 20% adójóváírás is jár, évi maximum 130.000 Ft összegben, elkerülhetük a kiszolgáltatott időskorral járó nehézségket.

5.       A demográfiai és gazdasági adatok is azt mutatják, hogy folyamatosan nő a nyugdíjas kort elérők száma, melyet nem követ arányosan az aktív adófizetők száma. Azaz, egyre kevesebb aktívkorú adófizetőnek kell fenntartania az országot és biztosítani a bővülő létszámú nyugdíjra jogosultak számára a havi járadékokat.

Ön is úgy gondolja, hogy a fentiek alapján szükséges ma Magyarországon időben elkezdeni megtakarítani a nyugdíjas éveinkre?
Kérje most ingyenes és személyre szabott kalkulációját szakértőnktől!