Milyen minőségű nyugdíjas éveket szeretnék magamnak?

A nyugdíj a legtöbbünk életében egy távoli jövőnek tűnik, amire nincs sok ráhatásunk, hiszen a szüleinknek és az ő szüleiknek sem volt. Ellenben azzal, hogy felmenőink erejük teljében, gyakran 50 és 60 éves kor között nyugdíjba vonulhattak, még emellett számos esetben tudtak a nyugdíjazásuk után is aktívan dolgozni. Mindez mára megváltozott és a jelenlegi nyugdíjkorhatár Magyarországon 65 év, mely alól kivételt képez a nők 40 éves munkaviszonyát követő korábbi nyugdíjazhatóság és egyéb jogosultsági feltételek, mint például a rokkantsági nyugdíj. Tehát általánosságban elmondható, hogy eddig az életkorig kell dolgoznunk, mire igazán élvezhetjük munkánk gyümölcsét a leghosszabb szabadságunk alatt. 

DE,

az egyáltalán nem mindegy, hogy ezt az milyen minőségben tehetjük meg. Egy magyarországi átlagkeresettel számolva, ami megközelítőleg nettó 270.000 Ft, de tájegységenként eltérő, alatta és felette is lehet és természetesen egyéb tényezőktől függően változható. Mindennek ellenére, az átlagnál maradva kijelenthető, hogy a várható nyugellátás ennek az összegnek az 55-75%-a (minimum 67.500 forinttal kevesebb) között helyezkedik majd el, amennyiben a jelenlegi nyugdíjszabályok maradnak érvényben, még hosszú évekig, melyre nincs garancia. Ha ezek változnak évek múlva (ami nagyon valószínű), akkor még kevesebb összeggel számolhatunk életünk leghosszabb „fizetett” szabadságával és ezzel arányosan még tovább kell dolgoznunk ahhoz, hogy nyugdíjba vonulhassunk. 2017-ben az átlagnyugdíj Magyarországon nagyságrendileg 123.000 Ft volt.

Most gondoljon bele, hogy betöltötte a 65+. életévét és elérkezett a nyugdíjba vonulás ideje, már csak arra vár, hogy unokázzon, horgásszon, az elmaradt utazásokat bepótolja családjával és egyéb hobbijának, hobbijainak éljen. Itt jön be a képbe a nyugellátás összege, ami a megszokott életszínvonalához képest – amihez igazította addigi mindennapjait -, egy jóval alacsonyabb havi járandósággal számolhat. Azaz kevesebb összegből továbbra is fizetni kell a rezsit, az élelmezést, nem beszélve az egésségügyi kiadásokról és meg kell oldani a közlekedést is. Ezekmellett a gyerekeket, unokákat is szeretné támogatni, viszont végre utazgatna és a hobbijára is több időt szentelne…

Ebben az esetben 2 lehetősége van:

  • Az első lehetősége az, hogy beletörődik a nyugdíjas évek anyagi nehézségeibe és lemond arról a várt, gondtalan életvitelről, amit álmaiban eltervezett önmagának.
  • A második lehetősége az, hogy most a jelenben már a jövőbe tekint és elkezdeni kisegíti a nyugdíjas önmagát egy időben elindított jól megválasztott nyugdíjmegtakarítással, hogy elkerülje egy élet munkája után a várható lemondásokkal tarkított nyugdíjas éveket.

Ön szívesen mondana le a gondtalan nyugdíjas évekről? Ugye Ön sem szeretne kiszámíthatatlanul és anyagi nehézségekkel küszködve élni a visszavonulása után? Ne habozzon, kérjen most ingyenes kalkulációt szakértőnktől?